Leuvense Fair-Trade ambassadeurs!Weetjes

Wij hebben de eer om Leuven te mogen vertegenwoordigen als FAIR-TRADE-AMBASSADEURS!

 

Leuven gaat dit jaar voor de volle vijf sterren in de campagne van FairTradeGemeente. Deze campagne wordt gedragen door verschillende Noord-Zuidbewegingen en ijvert voor een waardig bestaan voor de kleine boer in het zuiden. Graag dragen we hier ons steentje toe bij. Als Fair Trade ambassadeur willen we samen met 11 anderen eerlijke handel hier mee op de kaart zetten.

Jij kan ook je steentje bijdragen door je te registreren als Fair Trade fan (zie link hieronder) of misschien woon jij wel in dé Fair Trade straat? Lees vlug alle info via de links hieronder!

Hoe het voor ons begon...
Een tijd terug kregen we de vraag of we ons wilden engageren om Fair-Trade ambassadeur te worden voor de stad Leuven. Enthousiast zoals we zijn reageerden we positief. En toen, toen begon het denkwerk...

We moesten hard denken wat we wilden vertellen en meedelen. Na veel zuchten en puffen kwam het ineens...Fair-trade, eerlijke handel, respect voor mensen en arbeidsomstandigheden is voor ons zo evident dat we er gewoonweg niet meer bij stilstaan. Bij deze willen we dat toch nog een keertje proberen.

1995 was voor Ann wel een heel erg belangrijk jaar! Lotte werd geboren en kreeg (uiteraard) herbruikbare luiers. Met Lotte eerst nog in de buik en later op de buik stond ik ook mee aan de wieg van Oxfam-Wererldwinkel Wilsele. Even later begon het oa vanuit de Wereldwinkel-groep te kriebelen om een Voedselteam op te starten en ook daar waren we als een van de eersten bij.
Later verhuisden we naar Wijgmaal waar we precies alles nog een keertje opnieuw deden: nog enkele kinderen in de herbruikbare luiers, een wereldwinkeltje in ons huis en later een heuse winkel en een Voedselteam in onze garage.
In 2000 leerde ik An kennen via de herbruikbare luiers. We vonden mekaar helemaal, staken de koppen bij mekaar en daar werd Doekjes en Broekjes geboren in 2003 en in 2008 startten we met Anders Getint! Ook voor An is de wereldwinkel een vertrouwde plek en zij zorgt er mee voor dat het Voedselteam van Gelrode vlotjes draait!

Ook in Doekjes en Broekjes en in Anders Getint zijn we dagdagelijks bezig met duurzaamheid en eerlijke handel. Al van in het begin is al onze kleding gegarandeerd biologisch. Onze leveranciers hielden de arbeidsomstandigheden van de productie nauwlettend in het oog. Ondertussen hebben de kleren een GOTS-label (Global Organic Textile Standard) en worden kleren naast het biologische ook op eerlijke handel gelabeld. Wij kunnen dit alleen maar toejuichen! Op de beurs waar we onze collecties samenstellen hebben we steevast 2 standaardvragen: "Is het bio?" en "Waar wordt het gemaakt"? Producenten die dan vagelijk antwoorden, zeggen we vriendelijk gedag.

En uiteraard drinken we bij voorkeur wereldwinkel koffie, vieren we feest met spulletjes uit de wereldwinkel en eten 's middags onze Voedselteam-bokes met Voedselteam-kaas of wereldwinkel choco....
En zo kunnen we nog even doorgaan!

An Moeyaert en Ann Hendrikx (alias de Annen van Doekjes en Broekjes én Anders Getint)